a a a
Bel gratis 0800 - 1525Klachten/Complimenten

Corona informatie voor de inwoners van Emmen

Stichting de Toegang informeert u hieronder over de gevolgen van het Coronavirus en de maatregelen die door het rijk zijn gesteld. Deze gevolgen hebben grote invloed op de zorg die we gewend zijn in Emmen. Wij willen met elkaar deze zorg zo goed mogelijk laten verlopen de komende tijd. Dit vraagt de inspanning van iedereen als het gaat om zorg voor en met elkaar.

Actualiteit

De Toegang verwacht dat onderstaande informatie kan wijzigen en vraagt u daarom onze website in de gaten te houden. Wij sluiten aan bij de adviezen van de GGD Drenthe (www.ggddrenthe.nl) en het RIVM (www.RIVM.nl) en dat vragen wij ook aan u.
Maatregelen
In verband met de verspreiding van het Corona virus en de richtlijnen die iedereen vanuit het RIVM heeft ontvangen, nemen wij de volgende maatregelen:
⦁ De inloopspreekuren komen tot nader order te vervallen. U kunt per mail of telefonisch contact met ons zoeken, zie onze contactpagina.
⦁ Alleen in noodzakelijke gevallen leggen we huisbezoeken af of vragen we u naar kantoor te komen. We handelen zoveel mogelijk afspraken telefonisch af.
⦁ Onze medewerkers werken zoveel mogelijk vanuit huis om fysieke contacten te vermijden.
⦁ Heeft u milde gezondheidsklachten, zoals niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten en verhoging tot 38 graden? Het dringende verzoek is dan om dit aan te geven voordat een medewerker van de Toegang een (fysieke) afspraak met u heeft.
Al deze maatregelen zijn er op gericht om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. We doen er alles aan om onze dienstverlening zo goed als mogelijk voort te zetten.

Wat kunt u zelf doen?

Jeugdhulp – Maatschappelijke gevolgen coronavirus
De huidige thuisblijfsituatie zorgt voor vragen bij veel kinderen, jongeren, ouders en professionals. Hoe ga je hier mee om? Het Nederlands Jeugdinstituut (https://www.nji.nl/) heeft een speciale themapagina met tips, antwoorden op vragen en links naar relevante sites.

Spoed voor Jeugd Drenthe
Woon je in Drenthe en heb je dringend hulp nodig omdat het niet goed gaat met jouzelf of met een kind of jongere in je omgeving? Kan je vraag niet wachten tot morgen? Buiten kantoortijden zorgt Spoed voor Jeugd Drenthe (S4JD) dat je de hulp krijgt die je nodig hebt. Telefoon: 0592-381 530.

Inning eigen bijdrage Wmo tijdelijk stopgezet
Zorg en ondersteuning kan door de corona-maatregelen niet of niet op de gebruikelijke manier worden geboden. Daarom heeft minister Hugo de Jonge (Ministerie Volksgezondheid Welzijn en Sport) besloten dat Wmo cliënten in april en mei geen eigen bijdrage hoeven te betalen. Het gaat om mensen die hulp bij het huishouden, begeleiding en dagbesteding krijgen.

Wijzigingen Wmo vervoer m.i.v. zaterdag 28 maart
De tijden van het Wmo vervoer zijn m.i.v. van 28 maart gewijzigd. Door de huidige omstandigheden, wordt er alleen gereden tussen 07.00 en 21.00 uur. Ook het reserveren van ritten is alleen op dit tijdstip mogelijk. Als u wel vervoerd moet worden, werkt uw vervoerder met de volgende richtlijnen. https://www.publiekvervoer.nl/over-ons/nieuwsberichten/wijzigingen-wmo-vervoer-met-ingang-van-zaterdag-28-maart-2020

Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 (IVC)

Mensen met vragen over psychosociale gevolgen van de coronacrisis kunnen vanaf nu terecht bij het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 (IVC). Dit digitale loket biedt betrouwbare informatie en brengt mensen in contact met verschillende soorten hulp-, zorg- en dienstverleners.

De gevolgen van de coronacrisis zijn voelbaar voor ons allemaal. Ook emotioneel en mentaal eist de uitbraak van het nieuwe coronavirus zijn tol. Mensen die hun inkomen zien teruglopen of verdwijnen. Mensen die COVID-19 hebben gehad. Mensen die rouwen om iemand die overleden is aan het virus. Mensen die werken in de zorg of als hulpverlener. Er zijn al veel initiatieven om deze mensen mentaal te ondersteunen. Die zijn niet allemaal even goed vindbaar of het is niet duidelijk voor wie de initiatieven echt hulp bieden. Daarom is er nu één online loket gericht op het bevorderen van de mentale gezondheid op korte en lange termijn: www.rivm.nl/ivccorona

Het IVC is er voor iedereen, zowel burgers als professionals. Het IVC is ingericht door ARQ Kenniscentrum Impact van rampen en crises, samen met het RIVM, in opdracht van VWS. De inhoud en vorm zijn complementair aan bestaande regionale en lokale structuren. Het loket blijft de komende twee jaar bestaan en wordt nog verder ingevuld op basis van actuele behoeften en vragen.

Bij vragen kunt u contact opnemen met De Toegang

bel 0800-1525 of mail ons