Ga naar de inhoud

Wonen & vervoer

Fijn wonen

Natuurlijk wilt u graag zo lang mogelijk thuis wonen en mee blijven doen. Als dit niet meer lukt, kan De Toegang helpen. De toegangsmedewerker kijkt samen met u wat nodig is. Hierbij wordt zoveel mogelijk gekozen voor lichte ondersteuning waar mogelijk en specialistische hulp waar nodig. U kunt bijvoorbeeld denken aan: schoonmaakondersteuning, dagbesteding, begeleiding, kortdurend verblijf, beschermd wonen, vervoer, hulpmiddelen, woningaanpassing. Deze oplossingen worden mogelijk gemaakt vanuit de Wmo: Wet maatschappelijke ondersteuning.

styling element

Ondersteuning thuis

Is het huishouden een hele uitdaging? Heeft u steeds meer moeite om het huis opgeruimd en schoon te houden? Dan is het prettig om hulp te krijgen. Deze hulp kan komen van familie, vrienden of buren. Of maak het uzelf makkelijker door boodschappen te laten bezorgen.

Hulp in de buurt

Hulp kan ook komen vanuit uw buurthuis of organisaties zoals Sedna of LevelUp.

Komt u er toch niet uit? Dan helpt De Toegang u verder. We adviseren u over de mogelijkheden voor ondersteuning in het huishouden.

Mantelzorg

Mantelzorg is de langdurige hulp van een familielid of iemand anders uit uw omgeving bij uw persoonlijke verzorging. Een partner en (meerderjarig) thuiswonende kinderen kunnen vaak al veel zorg en ondersteuning op zich nemen. Is andere hulp welkom, dan kijkt De Toegang met u mee naar de mogelijkheden. Ook kunnen we kijken hoe we mantelzorgers kunnen ondersteunen.

styling element

Hulpmiddelen

Het hebben van een beperking kan het lastig maken om zelf dingen te ondernemen. Zoals een bezoek aan de supermarkt of een afspraak bij de dokter. Mogelijk kunnen familie en vrienden u halen en brengen. Of u schaft zelf een hulpmiddel aan, zoals een rollator of een elektrische fiets. Is dat onvoldoende of niet mogelijk, dan denkt De Toegang graag met u mee.

Tijdelijk een hulpmiddel lenen

Heeft u tijdelijk een hulpmiddel nodig zoals een rolstoel of douchestoel dan kunt u hiervoor terecht bij een hulpmiddelencentrum zoals Medipoint, Vegro of  Heeroma Zorgwinkel. U kunt kosteloos maximaal 6 maanden een voorziening lenen. Dit wordt vergoed vanuit de zorgverzekeraar.

Heeft u langer dan 6 maanden een voorziening nodig? Neem dan contact op met De Toegang. We bespreken samen de mogelijkheden.

 

Woning aanpassen

Levert traplopen, de toegang tot uw huis of het gebruik van de douche een probleem op? Vaak zijn er mogelijkheden om uw huis aan te passen met hulpmiddelen, denk hierbij aan een douchekrukje of drempelhulp.

Met behulp van familie, vrienden of een klusbedrijf kunt u de aanpassingen doen. Lukt het niet om zelf een aanpassing te regelen, via familie, buren of tegen betaling? Dan kijkt De Toegang mee naar andere mogelijkheden.

Tip: blijvers lening

Soms is het niet mogelijk om de woning aan te passen en is verhuizen een slimmere optie. Biedt uw woning wel de mogelijkheid voor aanpassingen maar kosten de aanpassingen meer geld dan u heeft en worden aanpassingen niet (geheel) vergoed vanuit Wmo? Dan biedt de ‘blijvers lening’ mogelijk uitkomst. Met deze lening kunnen woningaanpassingen betaald worden. Deze lening heeft gunstige voorwaarden en is af te sluiten via de gemeente.

Vervoer & parkeren

Woont u zelfstandig maar bent u voor een lange periode minder mobiel? De zorgverzekeraar biedt vaak ziekenvervoer aan. Lukt dit niet? Dan kunt u misschien in aanmerking komen voor een vervoerspas voor de regiotaxi. Afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden kunt u hiermee gebruikmaken van een taxi, taxibus of rolstoeltaxi.

 

Regiotaxi

Dankzij deze regeling kunt u vanaf uw woonadres binnen een straal van 25 kilometer per taxi reizen voor een goedkoper tarief. Dit kost ongeveer net zoveel als het openbaar vervoer. Ook wanneer u geen vervoerspas heeft, kunt u gebruik maken van de regiotaxi – tegen een ander tarief. Het aanvragen van een regiopas verloopt via De Toegang.

 

Valys

Aanvullend op een regiopas voor de regiotaxi kunt u een Valyspas aanvragen. Hiermee kunt u sociaal-recreatieve uitstapjes maken buiten uw regio. Met Valys reist u veilig en comfortabel naar uw bestemming tegen een gereduceerd tarief. Meer informatie vindt u op www.valys.nl.

Reizen naar werk of ziekenhuis

Kunt u vanwege uw beperking niet zelfstandig naar uw werk reizen? Meld u zich dan bij het UWV.

Gehandicaptenparkeerkaart

Kunt u nog wel zelf autorijden, maar geen lange afstanden lopen en is daarom een parkeerplek dichtbij uw plaats van bestemming noodzakelijk, dan kunt u wellicht gebruik maken van de gehandicaptenparkeerkaart. U vraagt deze kaart aan bij de gemeente Emmen.

styling element

Prettig wonen, leven en reizen. Wat kunt u zelf doen?

Er zijn steeds meer voorzieningen om het uzelf wat makkelijker te maken. Maak bijvoorbeeld gebruik van:

  • Een maaltijdservice;
  • Een boodschappenservice van uw lokale supermarkt of partijen zoals Picnic;
  • Een glazenwasser;
  • Huishoudelijke hulp van een familielid of vriend(in);
  • Handige schoonmaakhulp zoals een robotstofzuiger, telescoopstok, etc.

 

En bekijk ook eens het overzicht van ondersteuning vanuit de gemeente Emmen.

 

Veelgestelde vragen over wonen en vervoer