Jeugd
Advies en hulp voor jongeren
De Toegang adviseert bij hulpvragen over en van kinderen tussen 0 en 18 jaar in de gemeente Emmen. U kunt bij ons aankloppen wanneer er problemen zijn binnen het gezin, bijvoorbeeld als gevolg van een echtscheiding. Wanneer u moeite heeft met de opvoeding en daardoor problemen ervaart of voorziet. Of wanneer er sprake is van uitval binnen het onderwijs of behoefte aan begeleiding. Heeft u een vraag over hulp voor een kind in uw eigen gezin of in uw omgeving? Neem dan contact op met De Toegang voor advies. Wij kunnen u verder op weg helpen in het vinden van de juiste ondersteuning.
Hulp vragen bij De Toegang
Voor vragen en meldingen neemt u contact op met De Toegang. Dit kan dagelijks van 8.30-12.30 uur op 0800-1525.
Voor Crisis Jeugd kunt u tussen 12.30 en 17.00 uur bellen met 06 11 73 73 56
Als ik een vraag bij jullie neerleg, hoe gaat dat dan verder?
Een medewerker van De Toegang gaat met u in gesprek over uw hulpvraag. Samen met u brengt de medewerker in beeld wat de zorgen en krachten in uw gezin zijn. We bespreken mogelijke oplossingen en kijken welke partijen er betrokken worden bij ondersteuning van uw gezin. Alles in goed overleg, met het belang van het kind centraal.
De gemaakte afspraken komen in een gespreksverslag te staan. Deze wordt aan uw gezin voorgelegd en besproken. Vervolgens gaat u – na eventuele aanpassingen – akkoord en voeren we de afspraken uit. De Toegang ziet er samen met u op toe dat de doelen worden behaald en alle partijen goed met elkaar samenwerken.
Familiegroepsplan
Een familiegroepsplan is een plan dat u als gezin met uw omgeving maakt om uw hulpvraag in kaart te brengen. Het kan u helpen bij het goed verwoorden van uw hulpvraag.
Gesprek met De Toegang
U kunt altijd ondersteuning vragen bij een gesprek van een bekende of aan cliëntondersteuning. U zou hiervoor MEE Drenthe kunnen benaderen, telefoonnummer 0592 303 999 of Zorgbelang Drenthe telefoonnummer 050 727 1505.
Voor jeugdigen is er een handige folder van de kinderombudsman om je voor te bereiden op het gesprek.
Spoedaanvraag hulp voor mijzelf of kind in Drenthe
Woont u in Drenthe en heeft u dringend hulp nodig omdat het niet goed gaat met u? Of met een kind of jongere in uw omgeving? Kan uw vraag niet wachten tot morgen? Buiten kantoortijden zorgt Spoed 4 Jeugd Drenthe dat u de hulp krijgt die u nodig hebt.
Bel: 0592 – 381 530. Doordeweeks kun je dit nummer bellen van 17.00 – 08.30 uur en in het weekend dag en nacht. Voor meer informatie zie de website: www.spoedvoorjeugddrenthe.nl
Laagdrempelige hulp bij de opvoeding
Ieder kind is uniek en er zijn meerdere manieren van opvoeding. Dat maakt opvoeden niet altijd even eenvoudig. Soms voelt u zich machteloos en weet u even geen oplossing meer. Heeft u als ouder het idee dat u het allemaal alleen moet kunnen? Dan is het fijn als er even iemand met u meekijkt en met u meedenkt.
Sedna Emmen kan met u meedenken over hulp bij de opvoeding. Meer informatie vindt u hier:
www.sednaemmen.nl/opgroeien-en-opvoeden/
Veelgestelde vragen over jeugd
Als uw ex-partner zich niet aan de gemaakte omgangsregeling of alimentatiebetalingen houdt kunt u allereerst het gesprek aangaan met uw ex-partner en (hernieuwde) afspraken maken. Het is wenselijk dat jullie hier eerst onderling uit proberen te komen. Een mediator kan hierin ondersteunend zijn. Op rijksoverheid.nl staat beschreven wat de rechten en plichten van een (gezaghebbende) ouder zijn.
Mocht dat niet lukken, kunt u met behulp van een advocaat een spoedzaak (kort geding) aanspannen. Ook kan er contact opgenomen worden met het juridisch loket. Zij kunnen zorgen voor een verwijzing naar een advocaat of mediator.
Er zijn verschillende manieren om uw kind hierbij te helpen. Organisaties zoals Sedna, Humanitas en Stichting MEE bieden activiteiten en of Maatjes aan die uw kind kunnen helpen om sociaal sterker te worden of leuke dingen te ondernemen. Ook buurthuizen en sportverenigingen zijn goede alternatieven.
Onder het motto: ‘Elk kind verdient het om mee te doen’ biedt de Gemeente Emmen een regeling voor gezinnen die de kosten voor een sportvereniging niet kunnen betalen. Voor meer informatie kijk op: www.jeugdfondssportencultuur.nl
Wat vervelend dat u hier tegenaan loopt. De GGD, Sedna, het schoolmaatschappelijk werk, de huisarts maar ook iemand van de Toegang zou je hierbij kunnen ondersteunen. Samen kunnen zij jullie hulpvraag verduidelijken en met een advies komen wat nodig is om met het gedrag om te gaan. Dit kan bijvoorbeeld een organisatie zijn die opvoedondersteuning biedt en samen in de thuissituatie met het gehele gezin aan de slag gaat hoe te handelen.
Om erachter te komen waar bepaalde gedragingen uit voort komen kan er diagnostisch onderzoek verricht worden door een gedragsdeskundige. Hier is een verwijzing voor nodig. Een verwijzing kan via de Toegang, jeugd-/kinderarts of via de huisarts geregeld worden. Een medewerker van de Toegang bepaalt eerst samen met u het doel van het onderzoek naar het gedrag van uw zoon of dochter. Daarna kan advies worden gegeven over welke hulp goed aansluit bij de hulpvraag.
Soms vraagt het ouderschap best veel. Om u hierbij te kunnen ondersteunen kan het helpen om met de praktijkondersteuner van de huisarts of een maatschappelijk werker (Sedna) te praten. Ook de GGD zou jullie gezin hierbij kunnen ondersteunen met opvoedondersteuning.
Maar ook de huisarts en een medewerker van de Toegang kunnen met jullie gezin meedenken. Ook helpt het om uw omgeving te betrekking bij uw zorgen. Samen kunt u meer dan alleen.
Sedna heeft maatschappelijk werkers en coaches in dienst die uw gezin kunnen ondersteunen in de opvoeding.
Door een echtscheiding verandert de gezinssituatie voor u en uw kind(eren). Dit zorgt ervoor dat de gezins- en woonsituatie verandert. Uw kind moet ineens veel schakelen en dat vraagt veel van hem of haar. Maar ook voor ouders is dit een intensieve periode. Heeft u als ouder vragen over uw specifieke situatie? Dan kan Sedna goed met jullie meedenken. Sedna biedt individuele ondersteuning, maar ook groepsaanbod voor kinderen en hun ouders. Kijk op www.sednaemmen.nl.
Naast Sedna kunt u kijken of een coach of maatschappelijk werker iets voor u kunnen betekenen. Of organisaties LevelUp of Villa Pinedo.
Vastlopen op school kan verschillende oorzaken hebben. Misschien is de leerstof te moeilijk of speelt er iets anders bij uw zoon of dochter. Ga altijd eerst in gesprek op school met de leerkracht en eventueel met de IB-er van de school. De school kan (op uw verzoek) een schoolmaatschappelijk werker inschakelen. Wanneer vastlopen op school betrekking heeft op de onderwijssituatie van uw kind dan zal vanuit het Passend Onderwijs naar een oplossing worden gezocht.
Als blijkt dat er meer aan de hand is, bij het kind zelf in de omgeving, kan een jeugdmedewerker van De Toegang meedenken over een oplossing.
Wanneer uw kind niet naar school gaat dan is dit altijd in overleg met u, school, de leerplichtambtenaar, het samenwerkingsverband en eventueel de Toegang of andere betrokkenen besproken. Alle betrokken partijen kijken samen met u wat een passend alternatief is zolang uw kind niet naar school kan.
Wanneer u zwanger bent of een baby hebt, dan zijn er meerdere organisaties die u kunnen ondersteunen. U kunt met u vragen tijdens de zwangerschap altijd terecht bij de verloskundige. Wanneer de baby geboren is, kunt u de vragen het beste stellen aan het consultatiebureau als het gaat om verzorging en opvoeding van uw baby. Wanneer de verloskundige of het consultatiebureau denkt dat jullie meer ondersteuning kunnen gebruiken, kijken zij wat er mogelijk is. Voorzorg van de GGD kan betrokken raken of het initiatief Moeders van Emmen. Beide organisaties kijken bij wie de hulpvraag het beste past. Bent u hiermee onvoldoende geholpen, dan zal een medewerker van de Toegang onderzoek doen naar de juiste hulp.
Als u zorgen heeft over de veiligheid of het opgroeien van een kind of een gezinslid kan het goed zijn om dit eerst bespreekbaar te maken. Wanneer dit te spannend is of als de gemaakte afspraken niet tot verbetering leiden, kunt u contact opnemen met Veilig Thuis Drenthe (0800-2000). Zij kunnen advies geven of zelf onderzoeken wat er nodig is voor het kind of gezinslid om in een fijn thuis op te groeien.
Het is mogelijk om uw melding anoniem te doen bij Veilig Thuis. Ook professionals kunnen contact opnemen met Veilig Thuis om hun zorgen te bespreken, te vragen om advies of een melding te doen.
Wanneer de Toegang al betrokken is en u zorgen heeft die u graag met de Toegang bespreekt, dan is het belangrijk dat u het eerst bespreekbaar maakt met de ouders of verzorgers.
Kunt u hulp gebruiken bij geldzaken dan kunt u contact opnemen met de organisatie Sedna. Zij kunnen met u meekijken en helpen met het krijgen van inzicht en overzicht in uw geldzaken. Ook kunnen zij jullie doorverwijzen naar Stichting leergeld, hier worden spullen zoals boeken of laptops aangeschaft voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben.
Onder het motto: ‘Elk kind verdient mee te doen’ biedt de Gemeente Emmen een regeling voor gezinnen die de kosten voor een sportvereniging wegens hun financiële situatie niet kunnen bekostigen. Voor meer informatie kijk op:
https://jeugdfondssportencultuur.nl/
Via de scholen van uw kinderen worden ook leuke activiteiten georganiseerd in de buurt door de buurtsportcoaches. Soms zijn zij ook te benaderen via buurt- of clubhuizen in uw dorp. Ook hebben zij een website: https://www.actiefinemmen.nl/
De gemeente Emmen heeft een website waarop u kunt kijken waar u recht op heeft wanneer u het financieel niet zo breed heeft: hulp bij zorg en inkomen.
Bel De Toegang op 0800-1525 om een verlenging aan te vragen. Er wordt dan een melding aangemaakt.
U kunt ook mailen naar atjeugd@detoegangemmen.nl. Het is van belang dat er een evaluatieformulier aangeleverd wordt bij deze aanvraag. De aanbieder heeft zelf vaak ook een evaluatieformulier. Het is niet verplicht om het evaluatieformulier van de Toegang te gebruiken, maar het is wel belangrijk dat het evaluatieformulier de juiste informatie heeft.
Ook kunnen de zorgaanbieders die betrokken zijn contact opnemen met de gemeente op het volgende mailadres jeugd@emmen.nl en daar de VOW-route bewandelen. U kunt informeren bij de betrokken zorgaanbieder of dit tot de mogelijkheden behoort.